Institut náhradního mateřství

01.03.2005 00:00

INSTITUT NÁHRADNÍHO MATEŘSTVÍ
Rubrika: [téma]

Když jsem nedávno viděla v jednom internetovém časopisu pro naše krajany v USA inzerát, hledající vhodnou náhradní matku, uvědomila jsem si, že tohle už není nijak neobvyklá metoda reprodukční medicíny. O institutu tzv. náhradního mateřství se u nás začalo mluvit poté, co byly medializovány dva případy. Náhradní matkou je žena, která je ochotna přijmout do svého těla uměle oplodněné vajíčko jiné ženy a po porodu dítě odevzdat...

 
 

     Slova zakázka, kotrakt, dohoda,  v souvislosti s rodičovstvím a porodem, v nás však trochu vyvolávají nepříjemné mrazení. Ale musíme si uvědomit, že lékařská věda se vyvíjí a zastavit pokrok nelze. Není to tak dlouho, co byla zavrhována transfuze krve, díky které nyní žije mnoho lidí, dříve odsouzených na smrt. V roce 1978 se narodila malá Angličanka Luisa, první "dítě ze zkumavky". A začala éra dalších kontroverzních bio-etických problémů. "Dítě ze zkumavky" pochází z oplodněného vajíčka, které otec s matkou svěří lékařům, a později je vloženo zpět do těla matky a donošeno.
 

     V případě náhradního mateřství je však vajíčko je přeneseno do těla jiné ženy. U náhradního mateřství jsou vlastně obě matky biologickými matkami. Jedna dává vajíčko a druhá to dítě donosí, se všemi riziky, které každé těhotenství přináší jak matce, tak samozřejmě plodu.V průběhu těhotenství se však utváří vztah té tzv. náhradní matky vůči dítěti, které v ní roste. Zároveň se neutváří vztah v organismu biologické, přesněji genetické matky. Genetická matka je ovšem na těhotenství probíhající s jejím vajíčkem v těle jiné ženy velmi upjatá. Mohou to být ženy, které nemají vůbec dělohu, které jsou jinak bez jakékoliv jiné šance otěhotnět... Každopádně tu jsou dvě osoby, které mají naprosto odlišný přístup k očekávanému příchodu dítěte na svět, než je tomu v tradičních případech. Kdo bude pro dítě tím pravým otcem, pravou matkou? Jak se budou děti, přivedené na svět pomocí náhradního mateřství vyvíjet, jak se s tím budou vyrovnávat genetičtí rodiče? Řeknou jim, jak přišly na svět? Je kolem toho plno problémů – jak etických, tak právních.



  • První čtyřčata narozená gay páru byla pokřtěna koncem roku 2002 ve státě Kentucky, USA. Přátelé a hosté sledovali křest tří kloučků a jední holčičky, kteří se narodili vybrané náhradní matce. Otec Prabell sice prý očekával, že „někteří lidé by mohli považovat tento křest jako schvalování homosexuality a gay rodičovství“, ale zatím se prý nikdo neozval. Tato jeho obava však rozhodnutí pokřtít čtyřčata neovlivnila. Prabell a katolická dieceze v Lexingtonu prý souhlasila se křtem, protože oba partneři chtějí děti vychovávat jako katolíky. Náhradní matka, 23 letá Brooke Verity, souhlasila s tím, že se stane náhradní matkou i pro další dítě tohoto páru. Tentokrát by se měl stát otcem druhý muž.
     
  • 43letá Indka se stala matkou svých vlastních vnoučat a zároveň babičkou svých dětí. Za 26letou dceru, které chybí děloha, totiž prodělala těhotenství a po celou jeho dobu nosila dva její plody. Spousta manželství se rozpadá kvůli tomu,že nemůžou mít děti...Takhle je na světě další šťastné manželství, které vychová dvě děti s láskou a péčí.

     Velice si vážím každé ženy, která touží po dítěti. A pokud skutečně nezbývá jiná cesta než náhradní mateřství, tak věřím, že v případě moudré a rozumné právní úpravy je i tato forma možností přivést na svět nový život. Jakmile se však do toho nějak vloudí peníze a snaha udělat z náhradního mateřství byznys, přinese to problémy...


daniela@kudlanka.cz

linkuj.cz vybrali.sme.sk


—————

Zpět