Stimulace vaječníků

28.09.2008 15:00

 

 

Za normálních podmínek se ve vaječnících ženy vyvíjí každý měsíc několik vajíček, ale dozrává pouze jedno z nich. Jeho vývoj, dozrání a uvolnění z vaječníku (ovulace) je řízen hormony podvěsku mozkového.

Aby se zvýšila úspěšnost léčby, provádí se při mimotělním oplodnění hormonální léčba, která způsobí, že se ve vaječnících najednou vyvíjí a dozraje větší počet vajíček.

Průběh stimulace vaječníků se sleduje ultrazvukem, kterým se měří folikuly, což jsou dutinky s tekutinou, ve kterých se vajíčka vyvíjejí. Hodnotí se charakter a výška děložní sliznice.

Za normálních podmínek se ve vaječnících ženy vyvíjí každý měsíc několik vajíček, ale dozrává pouze jedno z nich. Jeho vývoj, dozrání a uvolnění z vaječníku (ovulace) je řízen hormony podvěsku mozkového.

Aby se zvýšila úspěšnost léčby, provádí se při mimotělním oplodnění hormonální léčba, která způsobí, že se ve vaječnících najednou vyvíjí a dozraje větší počet vajíček.

Průběh stimulace vaječníků se sleduje ultrazvukem, kterým se měří folikuly, což jsou dutinky s tekutinou, ve kterých se vajíčka vyvíjejí. Hodnotí se charakter a výška děložní sliznice.

 

Současně se sledují hladiny hormonů v krvi.

Pro hormonální stimulaci vaječníků používáme léky, které musí nejdříve schválit zdravotní pojišťovna.

V současné době se používají převážně absolutně čisté, synteticky vyráběné hormonální léky (tzv. rekombinantní metoda – Gonal F-Serono a Puregon, Organon).

Lze ovšem použít i léky vyráběné z moči žen po přechodu, které obsahují FSH (Fostimon – YBSA nebo stejný díl FSH , jinak také nazývané gonadotropiny (hormonony předního laloku hypofýzy, které řídí činnost pohlavních žláz). Tyto léky jsou levnější a zdravotní pojišťovny je hradí v plném rozsahu. 

Aby při hormonální stimulaci vaječníků nedošlo k předčasnému prasknutí folikulů a uvolnění vajíček (ovulaci) ještě před jejich odběrem, aplikují se současně s injekcemi, podporujícími růst vajíček, i léky další, tzv. analoga gonadoliberinu. Tyto hormony utlumí funkci hypofýzy a tím zabrání vyplavení hormonu, který je odpovědný za uvolnění vajíček z folikulu.

Používají se:

  • agonisté, odborně označované jako GnRH-a (Decapeptyl, Dipherelin, Suprecur, Synarel, Zoladex depot.)
  • antagonisté (Cetrotide, Orgalutran)

Injekce si mohou ženy nechat aplikovat v místě bydliště u praktického lékaře či u svého gynekologa nebo samy.

K hormonální stimulaci vaječníků pro IVF se užívá několik typů protokolů. K výběru typu hormonální stimulace vaječníků je nutné přistupovat u každé ženy individuálně. Při nízké odpovědi vaječníků se doporučuje ultrakrátký a krátký protokol, při normální odpovědi se dává přednost dlouhému protokolu nebo stimulaci s antagonisty.

Přehled protokolů:

  • ultrakrátký
  • krátký
  • dlouhý z folikulární fáze
  • dlouhý z luteální fáze
  • s antagonisty GnRH-a

Ultrakrátký protokol:

Tento způsob hormonální stimulace se doporučuje zejména pro ženy s nízkou odpovědí vaječníků. Využívá se zde počátečního účinku analog (GnRh-a), které v průběhu prvních několika dní aplikace působí na vaječníky stimulačně (tzv. "flare up" efekt), protože dochází ke stimulaci podvěsku mozkového (hypofýzy) a tím k tvorbě FSH. Ten působí povzbudivě na růst folikulů ve vaječnících. První a třetí den menses se užívá GnRH-a (Suprecur, Synarel).

Od 2. dne se podávají injekce s obsahem FSH (Fostimon, Gonal F,  Puregon). V poslední době přineslo zjednodušení aplikace léků injekční pero – PUREGON PEN, kterým si ženy mohou injekce aplikovat snadno samy. Když mají největší folikuly v průměru 16–18 mm, aplikuje se pro uvolnění vajíček 10 000 IU hCG (nitrosvalově 2 ampulky Pregnylu). Za 34–36 hodin po aplikaci hCG se provádí odběr vajíček. Nevýhodou tohoto protokolu je, že není vyloučena možnost předčasné ovulace. Proto se nepoužívá často.

Krátký protokol:

Tento způsob stimulace se liší od předchozího v tom, že GnRH-a se podávají déle současně s injekcemi FSH. Dlouhodobou aplikací GnRH-a dojde k útlumu funkce podvěsku mozkového a tak by nemělo dojít k předčasnému uvolnění vajíčka z folikulů. Pro krátký protokol se používá Synarel nosní sprej – od 2. dne menstruace vždy jedna dávka po 12 hodinách do jedné nosní dírky. Od 3. dne se pak aplikují injekce gonadotropinů, obvykle 2 ampulky denně (150–280 IU). Tento protokol je vhodný u žen s nižší reakcí vaječníků na hormonální léčbu.

Dlouhý protokol z folikulární fáze:

První nebo druhý den menstruačního krvácení se aplikuje GnRH-a s dlouhodobým účinkem (Decapeptyl depot., Dipherelin, Zoladex depot.) nebo se denně užívá od 1. až 2. dne menses nosní sprej Synarel. Za 14–18 dnů se provádí ultrazvukové vyšetření, při kterém se hodnotí děložní sliznice. Ta by neměla být vyšší než 4 mm a vaječníky by neměly obsahovat žádné cysty ani folikuly větší než 10 mm. Pokud je sliznice vyšší než 4 mm, provádí se odběr krve, jímž se stanoví hladina estradiolu, která by neměla přesahovat 50 pg/ml. Při odpovídajícím ultrazvukovém nálezu a hladině estradiolu je možné aplikovat denně 2–3 ampulky gonadotropinů. Další postup se již pak neliší od protokolu krátkého.

Protokol s antagonisty:

V protokolu s antagonisty začínáme podávat injekce (Puregon nebo Gonal F) druhý nebo třetí den menses. Denně aplikujeme obvykle 3 ampulky (225 IU). Po čtyřech až pěti dnech léčby se provádí ultrazvukové vyšetření. Jestliže jsou ve vaječnících již folikuly větší než 12 mm, začne se aplikovat jedna podkožní injekce Cetrotide 0,25 mg (nebo Orgalutran 0,25 mg) denně. Další postup je totožný jako v protokolech předchozích. Když při ultrazvukovém vyšetření dosáhne průměr největšího folikulu nejméně 16 mm, aplikuje se ženě lidský choriový gonadotropin (hCG). Za 34–36 hodin po aplikaci hCG (Pregnylu) se provádí v celkové narkóze odběr vajíček. Pod kontrolou ultrazvuku se pochvou do vaječníků zavede jehla, kterou se z folikulů odsává tekutina, s níž se současně odsají i vajíčka. Jejich počet a kvalita se bezprostředně po výkonu hodnotí v embryologické laboratoři.

—————

Zpět